La incaltamintea de protectie avem 2 categorii de impermeabilitate conform testelor si 6 categorii conform realizarii, dar pot aparea si alte subcategorii.
Categoriile dpdv a testelor de impermeabilitate sunt din gama S2 si S3 unde pielea sau materialul din care sunt realizati este testat la incercarile specifice. Acestea nu sunt foarte spectaculoase ca cerinta fiindca timpul de expunere la umiditate si ploaie este de doar cateva minute. Mai mult caracteristica obligatorie este de water repellent ceea ce s-ar traduce prin facptul ca nu absoarbe imediat apa astfel ca o perioada scurta opreste ca apa sa se infiltreze.
Urmatoarea categorie este WR (water resistant) creste nivelul de impermeabilitate foarte mult, inclusiv se facteste la indoire in timpul flexarii, insa nici aici cerinta WR nu spune ca este 100% impermeabil.
Daca vorbim de nivele de impermeabilitate in afara cerintelor standardului EN ISO 20345:2011 putem spune ca avem:
- fara impermeabilitate
- impermeabilitate naturala a materialului folosit de ex poliester sau piele
- piele tratata hidrofobizata care intra la S3
- piele tratata hidrofobizata si special impregnata in procesul de productie a pielii care intra la WR
- incaltamintea cu membrana multifunctionala de tipul Windtex care se apropie de cerintele WR
- incaltamintea cu membrana impermeabila de tipul GoreTex care sunt cele mai ridicate, astfel ca
doar anumite firme au contract si drept de punere in opera a membranei fiindca sunt esentiale imbinarile intre partile calapodului dar si imbinarea cu talpa.
Putem constata ca daca dorim sa nu intre apa deloc atunci trebuie folosite cizme de cauciuc sau PVC sau materiale care prin esenta nu permit trecerea apei inauntru dar nici a transpiratiei in afara.
Putem imbunatati substantial impermeabilitatea incaltamintei de piele prin creme ce se absorb si peliculizeaza, dar si pentru incaltamintea cu pori densi din tesatura putem folosi spray-uri de impregnare practic la fiecare iesire intr-un mediu umed.
Comentarii