Cum ne ajuta mastile de protectie si care sunt bune FFP3, chirurgicale sau orice masca ?

   In iarna anului 2020 luna ianuarie-februarie s-a pus un accent major pe protectia respiratorie impotriva virusurilor, in primul rand datorita crizei din China privind Coronavirus-ul. In scurt timp s-a produs panica din cauza cantitatii uriase de masti necesare in China care a ajuns la un consum de cateva zeci de mii intr-o zi. Veti gasi in presa cazuri dramatice despre subiectul Covid19 insa ca efect rezultat, in toata Europa stocurile producatorilor au fost blocate spre vanzare astfel ca in scurt timp majoritatea stocurilor au fost epuizate, iar China mai devreme a procedat la interzicerea exportului de produse destinate prevenirii rapandirii virale.

   Dar cum ne ajuta o semimasca sau masca de protectie si de ce ar fi nevoie de FFP3 sau FFP2 sau FFP1 ? Cand folosim o masca ne dorim ca particulele contaminate si toxice dar si vaporii, sa nu ajunga sa ne afecteze respiratia. Oare o semimasca reuseste sa faca acest lucru ? Daca vorbim de un virus, problemele se pun in mai multe feluri. O data privind modul in care se propaga virusul si aceasta este prin contact direct de la o persoana la alta sau prin particulele de stranut sau prin vaporii de respiratie. Dar si daca un obiect a fost contaminat si virusul nu moare pana cand ajunge pe o alta persoana, insa exista nenumarate variante particulare. Purtarea unei masti sanitare din spatiul medical ar avea in primul rand rolul de a nu expira aer contaminat sau de a nu inhala acest aer ce provine din diferite surse. In industrie si productie mastile sunt exclusiv pentru a nu inhala aerul contaminat. Cand ne gandim la stranut sau expiratia aerului acestea contin atat parti de vapori cat si particule insa mastile simple din 3 straturi sunt destinate pentru particule in primul rand. Ele se pot umezi de la vapori, lichide si isi schimba caracteristicile. De exemplu microorganismele, bacteriile, virusii pana la anumita dimensiune se pot filtra cu mastile de particule dar in esenta pentru o proctectie maximala ar fi nevoie de un filtru combinat de vapori si particule preferabil din categoria FFP3 fara ventil. Trebuie sa tinem cont in ansamblu de

1. nivelul de protectie si tipul de particule, bacterii, virusi

2. etansarea

3. durata de viata

   S-a vehiculat ca nivelul de protectie oferit de o masca simpla de unica folosinta trebuie sa fie minim N95, pentru a preveni infectarea cu un virus pe cale respiratorie. Dar cat timp ofera protectie o masca cu certificarea N95 si la ce concentratie a contaminarii ? Pe de alta parte in spitale si unitati medicale cele mai raspindite sunt mastile de unica folosinta numite si chirurgicale din 3 straturi, insa nu toate sunt conforme cu cerintele de protectie N95. Unele din acestea sunt masti igienice, nesterile, ce pot ajuta daca deja suntem bolnavi sa nu-i contaminam pe ceilalti. La fel sunt mastile medicale fabricate din 3 straturi avand 3 pliuri si certificare avansata astfel ca sunt capabile sa filtreze 95% din virusuri, bacterii, particule.

Categoria cu protectie maxima impotriva particulelor toxice sunt seria mastilor FFP3 dar si anumite marci de FFP2. Cele mai multe sunt ne-reutilizabile asa cum este mentionat pe marcajele imprimate pe acestea, insa avem tentatia in cazul in care masca nu sa deteriorat mecanic sa o folosim de mai multe ori. In cazul protectiei la paricule necontaminate poate fi o solutie insa pentru virusi in nici un caz nu merita refolosita o masca cu care am intrat intr-un spital sau loc public cu  multi oameni.

  Etansarea ce o asigura depinde de calitatea produsului, punerea si fixarea mastii si fizionomia persoanei. Daca exista spatii in care marginea nu culca bine pe fata avem o scadere drastica a nivelului de protectie.

  Durata de viata asa cum am mentionat este de unica folosinta iar nivelul de filtrare este de cateva ore la expunere permanenta la o concentratie medie in aer conform EN 149:2001+A1:2009 . Un filtru sau masca, semimasca daca s-a contaminat nu se recomanda a fi folosita. In schimb mastile complexe cu filtre schimbabile din categoria 3M6200 sunt astfel realizate incat pot fi reutilizate pana cand scade capacitatea de respirare, semn ca s-a umplut filtrul. De regula numarul de ore inscris pe recomandarea de utilizare este de 20-60 ore in functie mai multi factori.

  Concluzia noastra este ca o protectie sigura putem garanta doar daca indeplinim toate cerintele impuse iar acestea sunt destul de complexe. Le putem realiza in conditii industriale dar in utilizarea cotidiana este aproape imposibila. Privind pandemia cu virusul gripal Covid19 sau alte virusuri, este indicat sa folosim o masca FFP3 daca mergem intr-un loc in care stim ca putem avea contact cu persoane sau obiecte contaminate.

Comentarii

S
Stoiculescu Eugen
27 nov. 2020
Folosesc o mască 3M în incinta un ei fabrici de hârtie unde sunt expus la vapori de acid clorhidric. Masca pe care o folosesc este bună și pentru covit 19?
T
Topprotectie.ro
27 nov. 2020
Daca aveti filtre de particule minim P2 adica de particule. Insa durata de viata a filtrelor si actiunea lor este limitata la expuneri de cc 50 ore

Articole similare