Care sunt gecile si salopetele captusite pentru protectie la frig iarna ?

   Se pune firesc intrebarea care geaca este mai groasa, care este salopeta de iarna captusita cea mai potrivita, ce imbracaminte avem nevoie ca sa nu ne fie frig cand suntem expusi la temperaturi scazute negative, sau chiar extreme. Totodata adaugam noi, care sunt articolele de vestimentatie (bocanci, manusi, caciula) care impreuna formand un echipament cresc protectia la frig ?

  Nu doar iarna avem temperaturi scazute ci si in depozitele de frig unde se lucreaza la -15 -20 grade Celsius. Va exemplificam mai jos un tabel cu semnificatia normei EN342 si alt tabel cu recomandarile in functie de activitatea depusa si caracteristica privind termoizolarea imbracamintei. 

   Luand un exemplu, in cazul salopetei tip combinezon S585, conform informatiei din tabel, putem recomanda purtarea la lucru pe timp de 8 ore la temperatura de -18 grade.

Cifra cea mai reprezentativa care indica acest lucru este coeficientul I cler un indicator de izolare termica 0.341 M2 .K/W, care este rezultatul mai multor parametri masurati in teste.

In realitate pe langa materialele ce compun imbracamintea de protectie la frig gasim o serie de factori care caracterizeaza fiecare individ in parte, pe langa particularitatea lucrului desfasurat. Cativa factori principali pot fi: alimentatia, oboseala, masa musculara, grasimea, tensiunea, transpiratia.

   Pentru a identifica imbracamintea corecta corespunzatoare mediului de lucru sugeram ca performanta privind coeficientul termic in urma testelor, sa fie considerata reala in practica, doar in procent de 50% iar diferenta de 50% sa o consideram ca factori complementari plus factorul uman. Asadar in cazul combinezonului luat ca exemplu sa zicem ca asigura lucrul pe o durata de 4 ore la -18 grade, la care mai adaugam 10 procente  izolarea termica corespunzatoare de sub salopeta (pulover polar, camasa de corp groasa, pantaloni de corp grosi), 10 procente echipamentul complementar bocanci de iarna, caciula, manusi, 20 procente tipul de activitate desfasurata si 10 procente starea fizica. In cazul in care toate sunt perfecte si luam in calcul pauza obligatorie la fiecare ora, plus pauza la fiecare 4 ore, cu siguranta suntem aproape de evaluarea corecta a echipamentului de protectie la frig.

Din experienta in comercializarea si utilizarea produselor pentru iarna si temperaturi negative, colegul nostru Marius ca reprezentant tehnic ne recomanda 3 tipuri de asocieri ale imbracamintei:

1. Asocierea complexa in mai multe straturi de imbracaminte

2. Asocierea in 3 straturi care este cea mai cunoscuta in domeniul sport si workwear

3. Asocierea personalizata


Comentarii