Care sunt cele mai frecvente greșeli în întreținerea zilnică a incaltamintelor de protectie? Află ce să nu faci pentru ca pantofii tăi de lucru să reziste mai mult.
Încălțămintea de protectie ne oferă în fiecare zi un ajutor fundamental pentru siguranța la locul de muncă, pentru a evita accidentările și pentru a lucra ore lungi, păstrând în același timp confortul și sănătatea piciorului.
Sunt supuși zilnic la o utilizare intensă, stres și uzură, motiv pentru care întreținerea corectă a încălțămintei de lucru este esențială pentru a-i face să reziste mult timp și, mai presus de toate, pentru a nu compromite eficiența acestora în protejarea lucrătorilor împotriva rănilor.
Totuși, din cauza neatenției sau în grabă, se poate întâmpla să se comită erori aparent neglijabile care pot compromite iremediabil durata de viață utilă a pantofului.
Să vedem care sunt cele mai frecvente cinci greșeli în întreținerea pantofilor de protectie.
1. Spălați pantofii în mașina de spălat, uscați-i în uscător
„Deoarece este posibil anumite tipuri de pantofi sport, pot pune și pantofi de siguranță în mașina de spălat?”
Întrebarea este legitimă și tentația de a economisi timp este de înțeles, dar din păcate spălarea pantofilor de protectie în mașina de spălat este o modalitate sigură de a le compromite estetica, confortul, dar mai ales proprietățile de siguranță.
De asemenea, este absolut de evitat uscătorul: expunerea pantofilor la căldura puternică directă a acestui aparat dăunează atât materialului căptușelii, cât și celui al tălpii, care se poate deforma sau micșora.
2. Înmuiați pantofii în apă
Chiar și atunci când vă spălați pantofii de protectie cu mâna, aveți grijă să nu îi lăsați scufundați în apă. Pantofi de lucru sunt de obicei din piele, piele despicata sau piele intoarsa, materiale care se pot pata iremediabil: este mult mai bine sa curatati pielea cu o carpa umeda si pielea intoarsa cu peria corespunzatoare sau para cauciuc, riguros fara apa. Chiar și pentru încălțămintea de lucru ușoară din țesătură sintetică este indicat să evitați chiuvetele și ligheanele pline cu apă și să le curățați cu o cârpă umedă.
3. Lasa-ti pantofii la soare
Expunerea pantofilor la lumina directă a soarelui pentru o perioadă lungă de timp, de exemplu pentru a-i lăsa să se usuce după curățare sau pentru a usca noroiul și a-l îndepărta mai bine, îi poate determina să se decoloreze rapid, dar nu numai.
Lumina soarelui poartă cu ea razele UV. Această radiație acționează asupra moleculelor materialelor superioare și tălpii, accelerând semnificativ îmbătrânirea acestora. Îngălbenirea și decolorarea sunt doar fenomenele vizibile, dar există multe altele, „invizibile” pe termen scurt, care duc totuși la o deteriorare a rezistenței materialelor.
4. Uscați-vă pantofii sub sau peste calorifer
Așa cum am spus la punctul unu despre uscător, evitați să vă expuneți pantofii la surse directe de căldură , chiar și la cele aparent mai puțin intense, inclusiv suporturi încălzite pentru prosoape, calorifere, aparate de aer condiționat sau uscătoare de păr. Uscarea prea repede a pantofului are un impact negativ atât asupra căptușelii, cât și asupra tălpii.
5. Reparații pantofii de unul singur
Dacă o cusătură a sărit sau talpa s-a desprins, nu repara singur pantofii de lucru, chiar dacă sunteți un expert în bricolaj și bricolaj: ați risca să îi deteriorați și mai mult și, mai ales, să vă compromiteți siguranța purtând încălțăminte de lucru care nu mai respecta reglementarile.
Comentarii