Vizibilitate ridicată: cele mai bună haine de lucru reflectorizante

Hainele de munca reflectorizante sunt indispensabile în situațiile cu risc ridicat: cum să le alegi pe cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale.

Salopete reflectorizante, vestele, pantalonii și alte îmbrăcăminte reflectorizante sunt esențiale pentru lucrul în siguranță în condiții de mare risc, cum ar fi șantierele de drumuri și autostrăzi, în timpul zilei și cu atât mai mult în timpul muncii pe timp de noapte și, în general, în toate situațiile de lucru în aer liber in care conditiile meteo (ceata, ploaie, zapada) reduc semnificativ vizibilitatea.

 

Atunci când, pentru a evita riscurile, este necesară semnalarea clară a prezenței lucrătorilor către șoferi sau alți operatori de utilaje și vehicule, intră în joc cele mai viu colorate piese ale dulapului de siguranță: hainele de lucru reflectorizante.

Caracteristicile îmbrăcămintei de lucru reflectorizante

La fel ca vestele de siguranță pe care toți șoferii trebuie să le păstreze în mașină în caz de accident, toate îmbrăcămintea de lucru cu vizibilitate ridicată este confecționată din material fluorescent, adesea galben sau portocaliu , cu aplicarea de benzi gri din material retroreflectorizant .

Totuși, spre deosebire de accesoriile reflectorizante obișnuite pentru siguranța rutieră, cele mai bune îmbrăcăminte de lucru reflectorizante trebuie să îndeplinească nevoile de protecție și confort ale purtătorului pentru a-și desfășura munca.

Legislatia pentru hainele reflectorizante

Îmbrăcămintea de lucru reflectorizanta este certificată de standardul ISO EN 20471 din 2013, care îi definește caracteristicile și cerințele.

Standardul definește, de asemenea, trei clase de îmbrăcăminte de înaltă vizibilitate , care diferă prin cantitatea tot mai mare de suprafață fluorescentă, adică „materialul de fundal” de obicei de culoare portocalie sau galbenă și suprafața din „material retro-reflectorizant”, adică dungile tipice. sau benzi orizontale și verticale aplicate pe îmbrăcăminte.

Fiecare clasă este potrivită pentru lucru în situații cu risc crescut. De exemplu, pentru a lucra pe un șantier pe un drum privat, îmbrăcămintea de înaltă vizibilitate de clasa 1 poate fi suficientă. Lucrările pe principalele drumuri extraurbane și pe autostrăzi, pe de altă parte, asigură nivelul mediu de protecție de clasa 2. Pentru șantierele pe timp de noapte pe drumuri și autostrăzi, la amurg, în tuneluri și în alte situații de vizibilitate considerabil redusă, legea prevede utilizarea îmbrăcămintei de clasa 3, adică o ținută care maximizează suprafețele reflectorizante și fluorescente. 

 

Alegerea celei mai potrivite îmbrăcăminte de lucru reflectorizante pentru activitatea dumneavoastră depinde deci în primul rând de locul în care se desfășoară, de condițiile de vizibilitate în diferite momente ale zilei, de sezonalitate (iarna, orele de noapte și orele de lumină slabă cresc ) și vremea.

În funcție de situație, purtarea unei veste sau geci reflectorizante peste hainele de lucru obișnuite poate fi suficientă. Cu toate acestea, pentru majoritatea șantierelor de drumuri sau a situațiilor de risc, va fi necesar să se prevadă utilizarea unei uniforme de lucru cu vizibilitate ridicată , constând din pantaloni, vestă și tricou sau tricou polo pe vreme caldă sau un hanorac, lână rece și rezistentă la vânt sau jachetă de lucru iarna.

Pentru lucrul în aer liber iarna va fi indicat să optați pentru articole de îmbrăcăminte realizate cu materiale și tehnologii rezistente la ploaie , precum jacheta 2 în 1 de înaltă vizibilitate cu căptușeală detașabilă HV JACKET ISO 20471 .

Și vara, sezonul în care șantierele de drumuri se înmulțesc?

Atunci când alegem haine de lucru pentru vară , materialele merită o atenție deosebită: în lunile caniculare este bine să folosim îmbrăcăminte din țesături respirabile și ușoare, atât din punct de vedere al greutății, cât și al capacității de a reduce disconfortul de la căldură.

 

Tricourile de lucru și tricourile polo reflectorizante sunt toate realizate din țesătură de construcție duală. Din poliester la exterior, pentru a garanta proprietățile culorii galben sau portocaliu fluorescent conform legii, și bumbac la interior pentru a maximiza confortul.

Comentarii